onsdag 30 juli 2014

Nattskärra--Vindkraft. -------- Nightjar--Wind turbine.

Mitt projekt med nattskärrorna har under ett par år uppmärksammats vad det gäller vindkraftutbyggnad. Jag har fått flera frågor från de som gör inventeringar i samband med MKB, länstyrelser m.fl. Det finns sedan tidigare inte en enda ordentlig undersökning i frågan i hela Europa, så det har inte varit så lätt att ge några säkra svar på frågorna. För man vet inte hur nattskärran reagerar vid en utbyggnad eller hur den påverkas, så i sådana fall får försiktighetsprincipen gälla för myndigheterna. Mitt arbete har gjort att flera utbyggnadsplaner i mitt område har ifrågasatts av myndigheterna, så just nu är jag nog inte den populäraste personen hos vindkraftbolagen. Men när deras egna inventeringar säger att det knappt finns några nattskärror där och att de förmodligen inte häckar i området, samtidigt som jag i samma områden har flera 10-tal nattskärror så kan man undra över deras inventerares kunskaper. Detta gäller de inventerare som är anställda av bolagen och inte de oberoende bolag som utför inventeringarna, även om även de har på tok för lite natt-tid vid sina inventeringar.
Området i tidningsartikeln nedan är ett bra exempel på ett sådant område där deras inventeringar inte hittat några större mängder nattskärra så bolaget fick avslag på sin ansökan och nya inventeringar fick göras av andra inventerare. Och då hittades plötsligt betydligt större mängder nattskärror, även om inte ens detta speglar det verkliga förhållandet. Lägger vi en omkrets på ca 2 km från området så har jag de senaste åren haft över 50 spelande nattskärror här med flera häckningar.


söndag 27 juli 2014

Jag fångar fortfarande Nattskärror. --------- I still catch Nightjars.

Efter en veckas uppehåll i fångsten för en utlandsresa så var det dags igår kväll igen. Och innan midnatt så hade 2 nya nattskärror ringmärkts innan det blev helt tyst i skogen. Förklaringen till tystnaden kom efter någon timma då det började att regna och det är inget som de gillar. Även de två som jag fångade fångades inte på det vanliga sättet då jag inte hörde en enda nattskärra just där de togs. Men jag visste att det tidigare under säsongen funnits nattskärra just där, så jag tyckte att det var värt ett försök. Den första kom tyst flygande när jag startade ljudkällan och efter en nätstuds så fastnade den. Den andra blev riktigt aggressiv efter att han hört ljudkällan ett bra tag och kom farande med smällande vingar på låg höjd.
Än så länge i år så har Jag och Gabriel ringmärkt 56 ex och kontrollerat 12 st, Gabriel har även funnit 6 st bon och ett par ungar har märkts. Flera av bona har blivit prederade av av fågel/djur och ibland så har det blivit en omläggning i närheten.

 Nattskärra. ----------- Nightjar.

Nattskärrebo. --------- Nightjars nest.                                                            Foto: Gabriel Norevik

måndag 14 juli 2014

En guide till hur man fångar Nattskärror. ------- A Guide how to catch Nightjars.

Under sommaren så har jag jobbat med en beskrivning till hur man lyckas med att fånga nattskärror. Nu är den i stort sett klar och eftersom det är flera som hört av sig om hur man gör så har jag valt att publicera den innan den är helt färdig. Det är bara lite korrekturläsning och kanske några små ändringar som kommer att ske, samt en översättning till Engelska också, innan det är helt klar.
Antingen så klickar ni på bilden och omdirigeras till sidan med Guiden eller så går ni in på länken till höger  ¨A Guide how to catch Nightjars¨.


torsdag 3 juli 2014

Uppdatering. ---------- Updates.

Nu har det blivit 40 nattskärror fångade i år och det är ca en månad kvar av fångstsäsongen, så det hinner bli ett antal till. Tre st med ljuslogg har återfångats och grovdatan i dessa ser tydligen riktigt bra ut, så dessa kommer vi att kunna följa under ett års tid till och från Afrika.
De senaste kvällarna så har det varit måttlig fart på fåglarna, men de svarar och kommer när jag startar inspelningen. I morgon natt kommer jag att befinna mig på södra Öland för att fånga nattskärror där åt Ottenby fågelstation. Gabriel Norevik har varit där några nätter nu och fångat en hel del redan, så det ska bli spännande att vara med en natt. Vi kommer tydligen att bli ett antal personer, så det blir ett bra tillfälle att lära ut fångsttekniken. Jag har också utarbetat en guide till hur man fångar nattskärror som snart är färdig, som jag sedan kommer att kunna skicka till intresserade ringmärkare.