onsdag 25 juni 2014

Lite om ålder. ---------- Something about age.

Att skilja på 2-åriga nattskärror eller äldre är ibland ett problem och ofta får man notera att de är 2 år eller äldre i protokollet. Den 200:de ringmärkta nattskärran fångades natten som gick men fortfarande är detta ett problem, även om jag givetvis börjat att få lite vana av åldersbestämningen nu.
Att läsa i Identification Guide to European Non-Passerines hjälper inte så mycket heller, då de anger att man kan ta mått på det vita på den näst yttersta stjärtpennan. Jag har nu tagit detta mått på många nattskärror och kan bara konstatera att variationen är stor hos alla åldrar och att använda detta mått som bestämning inte fungerar.
Så man får titta om det finns några oruggade ungfågelfjädrar kvar i vingen, men även här kan det vara lite lurigt då alla åldrar kan ha en ruggningsgräns i vingen med gamla fjädrar kvar. Man får granska fjädrarna ordentligt och titta på mönstret på de oruggade. Är mönstret detsamma på oruggade som ruggade så är det en 3K+ fågel som man har och om mönstret är annorlunda med ljus topp på den gamla fjädern så är det en 2K fågel.
Jag har även tittat på de undre stjärttäckarna och där upptäckt att man troligen kan skilja på åldern hos många fåglar. Det verkar som att 2K fåglar aldrig har ljustoppade undre stjärttäckare och hos de äldre är det ofta ljusa toppar, men det är inte alla äldre som har det. Efter denna sommar så borde jag nog kunna statistiskt säkerställa hur det är med detta ålderkriterie då jag har ett tillräckligt stort material för det.
Men att dräktvariationen är stor har jag kunnat konstatera under dessa år som jag fångat nattskärror.

 Dräktvariation där den 3:e stjärtpennan är väldigt ljus.  ------- Variation of tailfeathers with the 3:rd bright tipped.
 4K+ med alla fjädrar i samma ålder. ------- 4 year or older with same age of the feathers.

 2K med en ljustoppad oruggad fjäder i armen. ---- 2:nd year with one bright tipped old secondaries.

 Stjärttäckare hos en 4K+. -------- Under tailcoverts four year or older bird.

 Stjärttäckare hos en 2K. ------ Under tailcoverts second year bird.

 En annan 2K med många oruggade fjädrar i vingen, armpennor och större täckare. ----- Second year bird with many old feathers in the wing, secondaries and GC.

Alula med två gamla oruggade hos samma fågel som över.. ------- Alula with two old feathers.2:nd year.

söndag 22 juni 2014

Summering. ----- Summary.

Det har blivit ett antal nätter ute i skogarna nu och det börjar att bli halvtid av den korta fångstsäsongen. Och det börjar därmed bli dags för en liten summering av det som hänt fram tills nu.
Det har blivit 25 st Nattskärror fångade och av dessa så är 5 st kontroller av fåglar som jag ringmärkt tidigare år och senaste natten så lyckades jag att fånga den nattskärra som blev min 5:e fångade någonsin. Den blev ringmärkt 2010 ca 500 meter från där den återfångades nu och den blev bestämd som en äldre fågel vid fångsttillfället. Det betyder att den nu är inne på minst sitt 7:e levnadsår och om jag fångar den även nästa år så är det ett nytt åldersrekord av en Svensk nattskärra. Sveriges äldsta nattskärra är en fågel som fångades av ringmärkare vid en ålder av 7 år och 10 månader och Europas äldsta var 11 år och 11 månader när den kontrollerades av en Brittisk ringmärkare.
Senast natten jag var ute så blev 4 nattskärror fångade, men de var ordentligt tröga efter dagens regnande. Jag fick stanna till i olika områden där det brukar vara nattskärror och spela upp lite läten med ljudspelaren innan de kom igång så de kunde lokaliseras innan fångsten. Så fyra fångade anser jag som ett bra resultat efter den natten.
Det har även återfångats 3 st nattskärror som blev försedda med en ljuslogg förra året, så det är en spännande väntan innan vi vet resultatet av dessa.
Som vanligt så beter sig inte nattskärrorna som väntat när man är ute så man får flytta spelaren lite hit och dit och prova med olika inspelningar innan man hittar det rätta ibland. En del kommer flygande men vågar inte gå ner på lägre höjd och andra landar under nätet eller använder nätstolparna som sittplats, så man måste känna av varje nattskärra innan man vet hur den beter sig. Men det är det som är en del av tjusningen att man aldrig vet riktigt vad de gör.

 En av nattens ringmärkta. ------ One of this nights ringed birds.

 Den gamla minst 7-åriga hanen. -------- The old male who is at least seven year old.

 Redo för start. ----- Ready for take off.

 Stor mun. --------- Big mouth.

Nattskärra på nätstolpen. --------- Nightjar on the stick to the net.

onsdag 18 juni 2014

Bon funna. ------- Nests found.

Gabriel Norevik var ute och letade bon under gårdagen och fann två st. De låg väldigt nära där vi hade bon förra året så nattskärran verkar vara boplatstrogen. Honorna lättade redan på ett 10-tal meters håll så ruvningen har nog inte pågått så länge än för när de ruvat ett tag så går det nästan att klappa den ruvande fågeln.
Natten som gick fångade vi tre nattskärror fram tills jag var tvungen att åka hem 01:00, varav två med varsin ljuslogg. Gabriel fortsatte natten ut och fångade ytterliggare två varav en var en fågel märkt tidigare år.
Bilder: Gabriel Norevik.

onsdag 11 juni 2014

Nya lockfåglar. -------- New decoy.

När jag försöker att fånga nattskärror så har jag använt en hemmagjord lockfågel de senaste åren. Den har fungerat bra då de flesta nattskärror blir irriterade då de får syn på den, men nu har den gamla blivit sliten efter många skogsvandringar i nattens mörker. Så två stycken nya är under tillverkning och det är nu bara lite målning kvar och sedan spraylackning för att stå emot nattfukten, sedan är man redo för många nya nätter.
De senaste kvällarna så har nattskärrorna spelat bra men de är lite slöa när de kommer flygande. Så detta har gjort att de inte fastnat ordentligt i nätet utan har snabbt kunnat flaxa ur igen innan jag hunnit fram. Det brukar vara sådana här perioder under säsongen, men det brukar kunna ändra sig över en natt så det är bara att nöta på.
Än så länge har det blivit 13 st fångade denna säsong varav 2 st är av mina egna från tidigare år. Det har varit otroliga mängder med knott och mygg den senaste veckan, så man har varit rejält svullen i ansikten redan efter några timmar i skogen.

måndag 2 juni 2014

Det blev en lyckad helnatt. --------- It be a succesful night.

Helnatten i Misterhultskogarna blev lyckad, då jag fångade fyra nattskärror. En av dessa var en fågel som jag ringmärkte förra året på exakt samma plats. Under natten så hörde jag 27 st olika skärror längs några km vägsträcka, så i detta område var det gott om de i år.
En av de jag fångade var en säkert bestämd gammal fågel och inte född förra året, och på denna så var de undre stjärttäckarna ordentligt ljustoppade. Jag har ju en teori att de undre stjärttäckarna kan användas för att separera ut fåglar förra året eller äldre, och denna fågel styrker denna teori.
Jag mäter även storleken på de vita fläckarna på näst yttersta stjärtpennan och den tredje vingpennan då detta enligt viss litteratur ska kunna användas vid åldersbestämningen. Jag har mätt detta på ett 50-tal fåglar och ännu inte funnit något som styrker det, så mätningarna fortsätter för att jag ska kunna få ett underlag där man statistiskt sett ska kunna säga att det inte är så.
Natten avslutades med att alla dagfåglar vaknade när skärrorna började att tystna och jag fick uppleva en fin gryning vid en sjö.

Undre stjärttäckare. ----------- Under tailcoverts. 

 En 2K fågel. ------- A second year bird.

3K eller äldre med extremt ljusa toppar. -------- Third year or older bird with extrem white tips.

Fin gryning vid sjön. ------------- Nice dawn at the lake.