lördag 31 maj 2014

Idag är det dags igen. ------- Today it´s time again.

Om några timmar så åker jag ut i skogen igen för att tillbringa en helnatt i Misterhultsskogarna denna gång och jag hoppas på att fånga ett flertal Nattskärror.
Samtliga Nattskärror som jag fångar fotograferas förutom den ordinarie ringmärkningsproceduren och detta gör jag för att ha ett så stort bildmaterial som möjligt att arbeta med när jag funderar på åldersbestämningen av fjolårsungar mm. Jag tar bilder på vingen, huvudet, och stjärtens båda sidor. På undersidan så ser jag också till att de undre stjärttäckarna syns på bilden som jag tar.

 Vingens ovansida. ------ Upper wing.

 Huvudet. ------- The head.

 Stjärtens ovansida. --------- Upper tail.

 Stjärtens undersida med stjärttäckarna. ------ Bottom tail with tailcoverts.

fredag 30 maj 2014

Årets första nattskärra. --------- This years first Nightjar.

Igår kväll fångade jag årets första nattskärra lite drygt en vecka senare än tidigare år. Nattskärrorna har varit sega i kombination med väder och ett nytt dagtidsjobb för mig. Jobbet har gjort att jag bara kunnat vara ute några timmar varje förnatt innan man måste hem och sova lite.
Under gårdagen så var det bra fart på nattskärrorna innan de gör sitt speluppehåll strax efter midnatt och jag hörde 8 surrande hanar på tre olika ställen. Om ett par veckor så struntar de i speluppehållet, som brukar vara någon timma, och låter hela natten igenom.
Kommande natt så varnas det för regn under förnatten här på ostkusten och blir det regn så inverkar det negativt på spelaktiviteten.

tisdag 27 maj 2014

Den nya spelaren är nästan klar. ---------- The new player is almost ready.

Det är väldigt blåsigt nu så att fånga nattskärror är inte att tänka på. Jag var ute för ett par kvällar sedan och hade 5 spelande hanar i ett område. Tyvärr så började det att blåsa ganska kraftigt under kvällen så det blev bara en nattskärra som studsade i det utspända nätet. Även spelaktiviteten avtar när vinden ökar så det finns ingen större anledning att vara ute. De närmaste dagarna ser ut att ha fortsatt blåsigt väder, så kvällarna får ägnas åt utrustningen istället.
Den nya spelaren är nästan färdig och det är bra ljud i den också, så den blir nog bra att använda. Dagens test blir hur lång räckvidd fjärrkontrollen har, för tanken är att ställa spelaren vid den ena nätstolpen och jag sitter vid den andra ca 10 m ifrån. Även en ny attrapp är under tillverkning för den gamla har tagit ganska mycket stryk i skogen.

Nytt ljudsystem. --------- New soundsystem.

Igår kom den nya spelaren som jag har beställt efter ett tips från en Norsk ringmärkare, så till helgen är den nog installerad och klar.
Fördelen med den nya är den låga vikten, fjärrkontroll, mindre strömförbrukning och att man kan använda SD kort istället för ett utstickande USB. Så nu slipper man sitta och styra spelaren bredvid och man riskerar inte att slå av USB stickan i mörkret, samtidigt så blir det mindre vikt att dra runt på i mörkret.
http://dx.com/p/100w-hi-fi-stereo-amplifier-mp3-player-for-car-motorcycle-black-silver-sd-usb-90266#.Uxdk3kJ_

måndag 26 maj 2014

Hemmanattskärran har anlänt.

I förrgår kväll så hördes den nattskärra som sitter ganska nära huset, så nu ska den få några dagar på sig innan jag gör ett fångsförsök på den. Under de fyra tidigare åren så har det märkts tre olika nattskärror här hemma och det gör att jag inte tror att de är så ortstrogna som man tidigare trott. Närmaste revir från denna ensamma fågel ligger ca 5 km bort så jag var nästan helt säker på att det var samma från år till år som kom tillbaka igen. Detta gör att det ska bli mycket spännande att försöka fånga den i år igen för att se om det är någon av de tidigare märkta som är tillbaka eller om det är en ny igen. Det intressanta är nattskärran sitter i samma tall bland alla andra tallar varje år, så just den tallen måste ha något speciellt att erbjuda.

onsdag 14 maj 2014

Årets första kväll i skogen. -------This years first evening.

Igår så var det dags för årets första nattskärrelyssning under kvällen. Jag åkte ut till ett ställe där det varit gott om nattskärror tidigare år för att lyssna av mörkrets inbrott. Möjligen så hörde jag en lockande nattskärra på avstånd annars så var det bara gökar och en spelande tjädertupp som hördes när alla övriga fåglar tystnat. Månen var full och gjorde kvällen magisk med sitt ljus, men till sist var jag tvungen att dra mig hemåt för att få lite sömn innan dagens jobb.

torsdag 1 maj 2014

Nu har vi Nattskärra i Sverige igen. --------- Now we have Nightjar in Sweden again.

Nu är nattskärrorna tillbaka igen efter sin vistelse i Afrika under vintern. Den första dök upp den 27:e på Västkusten och efter det så upptäcks det nya varje dag. Det dröjer ett par veckor till innan de börjar att spela ordentligt under nätterna och de brukar vara ganska svåra att fånga under den perioden, så jag ligger lite lågt ett tag till innan det är dags att förbruka lite sovtid.
Istället så får de närmaste dagarna ägnas åt att ordna utrustningen så allt är klart till det första fångsttillfället.

Nattskärra. ------- Nightjar.