onsdag 30 maj 2012

Maj månad snart slut. --------- The month of May almost over.

Maj månad närmar sig slutet och det börjar bli dags för en liten summering. Den riktiga försommarvärmen har inte infunnit sig än så aktiviteten hos nattskärrorna har inte varit den bästa, och vissa nätter har det varit helt omöjligt att fånga någon. Men trots detta så har jag lyckats att fånga 9 st nattskärror redan. En av dessa var en kontroll av en fågel som jag märkte 2010 på samma plats. Det behövs bara 13 fångade till så har jag under mina 3 säsonger ringmärkt hundra nattskärror, och bara 7 till om jag räknar med kontrollerna.
Natten som gick så var jag i ett nytt område som jag fått tips om att det brukar finnas ett par skärror i. När jag summerade natten så kunde jag konstatera att det i detta område finns minst 9 st spelande hanar, och en av dessa fångades och ringmärktes. Det är ofta som tips om ett par skärror resulterar i att jag hittar bra områden med många nattskärror, så nattskärran är förmodligen betydligt vanligare än vad observationer och inventeringar visar. Jag befinner mig oftast i samma område en hel natt och registrerar därför även de skärror som har låg spelaktivitet vissa perioder. Än så länge så har de ett speluppehåll på någon timma kring midnatt, men kommer bara värmen så ändrar det säkert på sig och de spelar hela natten igenom. Kommande natt blir det också en tur efter jobbet vid midnatt, så jag har några timmar på mig att hitta fler.
I området där vi satte ljusloggrar förra året har vi inte lyckats att fånga en enda en av dessa, men vi har tagit 5 andra istället. Flera av de revir där vi satte loggrar är besatta även i år, men just de fåglarna har vi inte lyckats att fånga än. De som fångas får en ny ljuslogg påsatt för att vi ska ha så många som möjligt loggade kommande år.
-------------------------------------------

 The month of May is approaching the end and it comes time for a small sum. The real pre-summer heat has not turned up yet so the activity of the nightjars have not been the best, and some nights it has been impossible to catch someone. But despite this I've managed to catch 9 pc nightjars already. One of these was a control of a bird I ringed 2010 in the same place. 
The night went, I was in a new area that I've received a tip that there are usually a couple nightjars in. When I summed up the night so Ihave i heard at least 9 pieces singing male, and one of them was captured and was ringed. It is often as tips on a couple skärror result that I find good sites with lots of nightjars, the nightjar is probably much more common than observations and surveys show. I find often more nightjars in the same area. I found even nightjars with low aktivity because i are there hole night. So far, they have a game break of an hour around midnight, but will only heat to change it safely, and they play all night long. Upcoming night it becomes a ride after work at midnight, so I have a few hours for me to find more.

The area where we sat lightlogs last year we were not able to catch a single one of those, but we have ringed 5 other instead. Several of the territory where we sat loggers have been filled this year, but this birds we were not able to catch yet. Those who are caught get a new lightlog fitted for us to have as many birds as possible signed to next year.


Nummer 87 var en fin 2K+(3K+) hane som kom nästan direkt när CD-spelaren startades.


lördag 26 maj 2012

Lite om natten som gick. ---- Something about the night that went.

Natten som gick var en helnatt i skogen och jag var hemma vid 4-draget idag på morgonen. Vi lyckades fånga 3 st Nattskärror, men tyvärr ingen av de som vi satte ljuslogga på förra året. Så här tidigt på säsongen så har de ett speluppehåll på ett par timmar mitt i natten, och det är nästan helt omöjligt att få igång de med CD-spelaren ens. Den första nattskärran som vi tog var en hona som kom direkt när CD-spelaren startade, och det var min tredje hona sedan starten 2010. De andra 2 var hanar och de försågs med varsin ljuslogg för att förhoppningsvis fångas nästa år igen Kommande natt så gör vi ännu ett försök att fånga någon med ljuslogg, och vi hoppas att vi har bättre tur då.

Nattskärra hona. ------- Nightjar female.

fredag 25 maj 2012

Äntligen lite ordentlig fångst.

Igår var jag ute några timmar framåt natten och letade nattskärror. På första stället så spelade en skärra så fort jag klev ur bilen, så det vara bara att sätta upp nätet så fort som möjligt. Vid första anfallet så studsade den ut ur nätet igen och jag tänkte att nu är det kört med den för denna gång. Men den kom tillbaka igen och var riktigt irriterad, så efter en stund så flög den in i nätet igen för att denna gång fastna. Den hade redan en ring på benet, och när jag kollade så var det en som jag ringmärkt 2010 på exakt samma ställe. Det är fascinerande att tänka på att den varit i Afrika 2 ggr sedan dess!!
På nästa ställe spelade en till att börja med, men den ville inte komma när jag startade CD-spelaren. Däremot så började en annan att spela istället, och den kom snart flygande för att kolla konkurrenten. När den fick se attrappen på radioantennen så dök den direkt, och 2 gånger så klatschade den till dummyn ordentligt. Spelaren stod en liten bit från nätet, och då den bara var intresserad av attrappen så tog det en stund innan den fastnade. Kommande nätter ska jag ställa spelaren rakt under nätet istället då det verkar som de gärna vill slåss med konkurrenten av frigolit!
Om någon timme ska vi göra årets första försök att fånga någon av de skärror som vi satte ljuslogga på förra året, och det ska bli riktigt spännande att se om någon av de har kommit tillbaka till sitt revir. Vi hoppas givetvis att vi ska kunna återfånga så många som möjligt av de 12 som blev loggade, för att säkrare kunna fastställa vart de tillbringat vinter  någonstans i Afrika.

Nattskärra N26 när den blev ringmärkt 2010 och som jag nu återfångade igen.

torsdag 24 maj 2012

Fina nattskärrekvällar. -------- Perfect nightjarevenings.

Nu har äntligen värmen kommit på allvar och det är bra för nattskärran då den lever av insekter som det finns gott om i värmen. Myggen är redan nästan outhärdliga på kvällarna och värre kommer det att bli. Igår så gjorde jag ett fångstförsök på nattskärran som jag hör hemifrån, men den studsade bara i nätet utan att fastna och efter det så var den omöjlig att lura nära nätet. Ett nytt försök på den blir ett senare projekt. Just nu så förbereder jag mig på ett par timmar i skogen innan jag måste hem och sova innan jobbet, så jag hoppas att jag fångar någon ikväll. Jag ska ut till ett område ca 5 km bort där det brukar vara ett tiotal skärror, så någon ska det nog bli. Till helgen så blir det 3 helnätter på rad i skogen då vi ska försöka att fånga några av de nattskärror som vi satte ljusloggrar på förra året, så på måndag är man nog ganska så trött skulle jag tro. Men det är lika bra att passa på när vädret är riktigt bra.

Gårdagens nattskärra sitter på en gren i bakgrunden i mörkret efter att den studsat i nätet som man ser i förgrunden till höger. Det var ganska mörkt och jag fotograferad på frihand, så därav oskärpan.

tisdag 22 maj 2012

Igår fångades årets första Nattskärra. ------ Yesterday i caught the first Nightjar.

Igår blev det en ny tur ut i skogen efter nattskärror. Det var lite blåsigare denna kväll men de spelade någon timma innan de tystnade igen. Den första som jag hörde satt ganska bra till så jag satte upp nätet i en glänta inne bland träden och startade CD-spelaren. Nästan direkt så kom den flygande och landade bredvid spelaren med attrappen på. När den suttit en stund på marken och var väldigt irriterad så flög den strax ovanför attrappen och rätt in i nätet. Så årets första och min 80:e märkta var ett faktum.
Idag så är det blåsigare så jag har inte gett mig ut i skogen denna kväll. Hoppas att det blåser mindre till helgen så att det blir några hela fångstnätter i skogen, och nästa vecka så ska vi försöka att fånga några av de som vi satte ljuslogga på förra året.
---------------------------------------
Yesterday there was a new turn into the woods after nightjars. It was a bit windy this evening, but they played an hour before they fell silent again. The first I heard was near so I set up the net in a free area  among the trees and started the CD player. Almost immediately it came flying and landed next to the player with the dummy. When he sitting for a while on the ground and was very angry as it flew just above the dummy and right into the net. So the first and my 80 th ringed was a fact. Today it's more windy so I have not given out into the woods this evening. Hope there's less wind this weekend so there will be some whole trapping nights in the forest, and next week we will try to capture some of the ones we put lightlog on last year.

 Nattskärra. ------- European Nightjar.

 Han visade sin stora mun. -------- He show me his big mouth.

måndag 21 maj 2012

Då var man igång igen. --------- Then it was time again.

Igår kväll så var det premiär för årets Nattskärreringmärkning, men jag lyckades inte fånga någon. Vädret var bra för det var varmt och vindstilla, men aktiviteten hos Nattskärrorna var det sämre med. Jag fick höra 4 st som spelade en stund innan det blev tyst. Och endast en av dessa kom flygande när jag startade CD-spelaren, men den kom inte riktigt nära nätet någon gång.
 ----------------
Last night it was the premiere of this year's Nightjar Ringing, but i did not catch any. The weather was good because it was warm and windless, but the activity of Nightjars it was worse. I heard 4 that churring for a while before it got quiet. And only one of them came flying when I started the CD player, but he did not come quite close to the net at some point.

 Stilla kväll. ---------- Silent evening.

lördag 12 maj 2012

Snart är det dags igen. -------- Sone it´s time again.

De första nattskärrorna har anlänt till  Sverige för ca 2 veckor sedan och de har även börjat att spela litegrann, så nu är de snart på gång. Jag har inte hört någon än, men jag har inte heller varit ute mer än någon enstaka gång än så länge. Den närmaste som jag har sitter bara 500 meter från mitt hem, och den brukar höras från trappen på kvällarna.
Hela Juni så  blir det hårdkörning i området där vi satte ljusloggar på 12 Nattskärror, för de måste återfångas för att vi ska kunna få tillbaka loggarna. Så den månaden blir det väldigt dåligt med sömnen, men som jag skrivit tidigare så är det värt varje sekund som man får vara i skogen nattetid.
Och resultatet från loggorna kom verkligen att bli spännande att få ta del av då man inte vet exakt var ¨våra¨skärror övervintrar någonstans i Afrika.
I år så ska jag prova med en helkroppsdummie fastsatt på CD-spelaren för att kanske öka fångstmöjligheterna en del, och jag kommer även att höja nätet lite för att komma lite högre upp.
Jag hoppas att jag ska fånga några mer än fjolårets 44 ex under detta år då Nattskärrorna verkar ha kommit någon vecka tidigare än vad de brukar, och detta gör att jag kan starta fångsten något tidigare.

CD-spelare med helkroppsattrapp. ----- CD-player with dummie.